diumenge, 29 de maig del 2011

Internet + col•laboració = Wikipedia

La característica bàsica d’aquesta enciclopèdia lliure és la col·laboració. El funcionament de Wikipedia depèn de les aportacions voluntàries de milers de persones; els anomenats wikipedistes.

El projecte es va iniciar el 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger en llengua anglesa, i ja cap a finals del 2004 comptava amb un milió d’articles en 105 idiomes.

Podem dir, si busquéssim un símil d’un producte anterior conegut, que Wikipedia és una versió electrònica de les enciclopèdies en paper; però amb l’avantatja que representa un suport que permet la recopilació, l’emmagatzemen i la transmissió de la informació de manera estructurada. És un wiki  de contingut obert i que pot ser editat per qualsevol. Amb el potencial que ens ofereix Internet, es presenta com una gran enciclopèdia en xarxa, lliure i sense ànim de lucre.

Avui en dia la Fundació Wikimedia, a la qual pertany Wikipedia, difon més de 17 milions d’articles en 278 idiomes i dialectes;  una feinada portada a terme per voluntaris de tot el món. Com pots convertir-te en un d’ells?.

Existeixen dos modalitats de participació o dos tipus d’usuaris: els no registrats i els registrat.

  • Els no registrats, coneguts com usuaris anònims, apareixen identificats en les seves edicions amb un número d’IP en lloc d’un àlies. El fet de no estar registrats els limita en la pressa de certes decisions.

  • El registre a Wikipedia és gratuït i instantani. L’usuari registrat, a diferència de l’anònim, s’identifica amb un àlies i una pàgina d’usuari pròpia, a més de poder personalitzar la seva interfície d’edició wiki. A alguns d’aquests usuaris que porten temps editant a Wikipedia, que han demostrat fiabilitat, se’ls assigna la categoria d’autoconfirmats; usuaris que s’han guanyat la confiança de Wikipedia.

Wikipedia disposa d’un conjunt de polítiques i convencions que li marquen el camí sobre quina informació s’ha d’incloure i quina no. Aquestes polítiques es fan servir per a resoldre disputes relatives a la creació, edició i esborrat d’articles, amb la finalitat de mantenir la identitat del projecte com a enciclopèdia i promoure la qualitat dels seus continguts.

Una de les lluites d’aquesta lliure enciclopèdia consisteix en no deixar-se anar de la mà de la fiabilitat i el prestigi. Per això es combat el vandalisme que molt sovint s’introdueix, i es corregeixen edicions incorrectes. Això també li ha comportat nombrosos detractors que l’han acusat de parcialitat sistèmica, inconsistències, informació amb falta de verificació, i poca fiabilitat.
Wikipedia és actualment l’enciclopèdia més popular i la més gran obra de consulta en Internet. Està entre els 10 llocs web més populars del món. Podem recollir amb una frase les seves tres característiques essencials: “L’enciclopèdia lliure que tots poden editar”, per així poder, segons Jimmy Wales, crear “un món en el que cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat”. Wikipedia està sent editada per milers de persones en tot el món. Amb excepció de 39 persones remunerades, la resta, els “wikipedistes”, participen de manera gratuïta i voluntària. Aquesta comunitat està conformada per més de 400 milions d’usuaris registrats al voltant del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada