dijous, 2 de juny del 2011

El planeta en dues meitats

“Els homes no entenen les dones -deia-, i les dones no entenen els homes, i tot comença quan se separen les nenes i els nens a l´hammam.. Llavors una frontera còsmica parteix el planeta en dues meitats. La frontera indica la línia de poder, perquè allà on hi ha una frontera hi ha dues menes de criatures que caminen sobre la terra d´Al·là: els poderosos a una banda i els impotents a l´altra”.
(Fátima Mernissi, Somnis de l´harem)




Amb aquesta senzillesa que posa els pels de punta l’escriptora, sociòloga i feminista marroquí Fátima Mernissi ens explica la desigualtat entre els gèneres; la frontera còsmica, el planeta en dues meitats.

Fátima és sens dubta una de les veus més importants de la intel·lectualitat del món àrab i una gran especialista en estudis alcorànics. Va néixer al 1940 en un harem de Fes. Des de ben petita va viure en la seva pròpia pell l’estructura social de desigualtat entre home i dona; des d’aquelles experiències Fátima va començar a teixir el seu somni.

"(...) A la tia Habiba no li agradava gens la repetitiva i recarregada labor de costura taqlidi, i la mare i la Xama ho sabien. Però també sabien que no podia expressar els seus sentiments, tant perquè no tenia cap mena d'autoritat com perquè no gosava desfer l'equilibri entre els dos sectors. (...) De tant en tant, però la mare i la Xama intercanviaven mirades i somriures amb la tia Habiba per animar-la i fer-li saber que estaven amb ella."
"(...) per a qui no té poder, és essencial tenir un somni”.(...).

(Fatima Mernissi. Somnis de l'harem. Edit. Columna, 1998. Pàg. 190 i 193-194).

Un somni rebel, ple de dignitat i esperança amb la força suficient per poder transformar el món en un lloc més igualitari, i a on la dona tingui el seu merescut reconeixement.

Voldria destacar aquí, més que la seva faceta d’escriptora, el seu paper com a gran defensora dels drets de la dona. En els anys 70, després d’una gran formació acadèmica a l’estranger, va tornar al Marroc i va poder comprovar la situació de marginació social de la dona.

Fátima va escriure el seu polèmic llibre (sobretot en el Marroc, ja que està prohibit), L’harem polític: el Profeta i les dones, on després d’un detallat estudi de les diferents versions de l’Alcorà, afirma que el profeta Mahoma havia estat un home feminista i progressista, i que van ser altres homes qui van començar a menysprear a les dones.    

Uns dels temes que li preocupen més és el tema de l’educació de la dona en els països en vies de desenvolupament. I especialment la relació entre alfabetització de la dona i índex de la natalitat.

La inquietud d’aquesta sociòloga li fa plantejar-se molt sovint el per què els Estats Àrabs són tan hostils a les dones. Aquesta qüestió la fa viure en peu de lluita constant.

Arribat a un món cada vegada més globalitzat, em pregunto: No és el moment de fer realitat el somni que ha anat teixint la Fátima?. Potser les resposten s’estan preparant en els moviments socials dels països àrabs, o en les places del nostre pais. Així ho espero, sinó encara m’indignaré més!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada